Nagyvilág

Atomellenes tüntetés az atomipar fellegvárásban

Japánban sokezren tűnettek az atomerőművek bezárásásért.

Az összes atomerőmű lebontásáért tüntettek több ezren vasárnap Fukuoka japán városban. A Japán délnyugati részén lévő nagyváros egyik parkjában összegyűlt mintegy 15 ezer fős tömeg követelte, hogy a szigetországban szüntessék be a nukleáris energia termelését.

Transzparenseiken egyebek között azt hirdették, hogy nem engedik meg a fukusimai rémálom megismétlődését, utalva ezzel a márciusban pusztító földrengés és cunami okozta atomerőmű-katasztrófára, amelyek hatásai még mostanra sem múltak el. Az esemény egyik szervezője kijelentette, azon fognak munkálkodni, hogy földjeik ne legyenek radioaktív anyagoktól szennyezettek.

A megmozdulásra Dél-Koreából is érkeztek aktivisták, és közülük az egyik azt fejtette ki, az ő országát is érheti nukleáris baleset, ezért nem tűrhetik el, hogy ott atomerőművek épüljenek. A nagygyűlés egyik résztvevője a márciusi nukleáris katasztrófa helyszínéről, a fukusimai kormányzóságból jött el Fukuokába.  Ő szintén arról beszélt, hogy a nukleáris erőművektől mentes világról álmodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik