Nagyvilág

Elfogták a világ egyik legveszélyesebb emberét

A mexikói bűnöző elfogásáért több mint egymilliárd forintos vérdíjat tűztek ki az amerikai hatóságok.

Letartóztatták Mexikóban a Sinaloa drogkartell egyik fővezérét. Ovidio Limón Sánchezt még szerdán fogták el Sinaloa állam székhelyén, Culiacánban – jelentette be csütörtökön Mexikóvárosban a mexikói hadsereg szóvivője. A férfi a Sinaola-kartell vezetőjének, a „Köpcösnek” volt a jobbkeze, és rendőrségi források szerint ő irányította a klán ügyeit Culiacánban.

A mexikói katonai szóvivő szerint az elfogott drogbáróra kiadatási eljárás vár, amiért tonnaszám szállította a kábítószert Dél-Kaliforniába, amerikai továbbterjesztésre. Az amerikai hatóságok ötmillió dolláros (1,1milliárd forint) vérdíjat tűztek ki elfogásáért.

A Joaquín “El Chapo (Köpcös)” Guzma vezett Sinaloa-klán Mexikó és egyes források szerint a világ leghatalmasabb, kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó bűnszövetkezete. Nemcsak a kartell névadó államában, hanem Baja California, Durango, Sonora és Chihuahua államokban is hatalmas befolyási övezetekkel rendelkezik.

Amióta Felipe Calderón mexikói elnök 2006-ban a hadsereget is mozgósítva hadjáratot indított az egymás ellen kegyetlen hatalmi háborút folytató kábítószerbandák ellen, 45 ezer embert gyilkoltak meg a drogkereskedelemmel kapcsolatos összetűzésekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik