Nagyvilág

Elfogták a mexikói kaszinótámadást elrendelő Békát

A mexikói hadsereg elfogta a hírhedt Zetas drogkartell harmadik emberét, akit a védelmi minisztériumban parádéztattak.

A La Rana (A Béka) néven ismert Carlos Oliva Castellót szerdán fogták el a mexikói katonák Saltillo városában, a védelmi minisztérium közlése szerint egyetlen lövés nélkül. A Zetas kartell harmadik emberét azonban megpróbálták kiszabadítani a szervezet fegyveresei, és a város több pontján is rátámadtak a hadsereg egységeire. A városban több órán át tartó lövöldözések alakultak ki, pánikot okozva a helyiek között.

A kiszabadítási akció azonban kudarcot vallott. A Béka elfogását csütörtökön jelentették be a védelmi minisztériumban, ahol a sajtó kamerái előtt parádéztatták a foglyot.

Castello 2005-ben kezdett el dolgozni a Zetasnak, és a védelmi minisztérium közlése szerint nagyon gyorsan emelkedett a ranglétrán, és négy évvel később már Nuevo Leon államban a kartell pénztárosa lett. Elfogásakor már három északkeleti állam irányítója volt, és a kartell vezetőjének bizalmasa.

A mexikói hatóságok közlése szerint A Béka rendelte el azt a kaszinótámadást, amelyben 52 ember halt meg. A még a véres drogháborúba süllyedt Mexikóban is durvának számító támadást fényes nappal hajtotta végre egytucatnyi maszkos támadó Monterrey városában. A támadók betörtek az épületbe, benzint locsoltak szét, majd felgyújtották azt, mindössze három perc alatt.

A támadást feltehetően azért hajtották végre, mert a kaszinó tulajdonosai nem fizettek védelmi pénzt a kartellnek. A gyújtogatás után pár nappal öt feltételezett támadót fogtak el. Az eset még a véres drogháborúba süllyedt Mexikóban is megrázta az embereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik