Nagyvilág

A republikánus elnökjelölteket magára hagynák Európát

Egybehangzóan ki kívánnak maradni az európai pénzügyi problémákból az amerikai republikánus elnökjelölt-aspiránsok.

A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő politikusok szerdai esti televíziós vitájában teljes egyetértés volt a két vezető jelölt között abban, hogy egyikük sem segítene a pénzügyi problémáktól szenvedő Európában. A legesélyesebbnek számító Mitt Romney szerint az öreg kontinens „képes rá, hogy kezelje a saját problémáit”, és közölte, hogy „nem akarunk közbelépni, hogy megkíséreljük kisegíteni a bankjaikat és kisegíteni a kormányaikat”.

Herman Cain, a Godfather’s Pizza étteremlánc volt elnöke szerint pedig az „Egyesült Államok nem sokat tehet közvetlenül Olaszországért, amely messze túljutott azon a ponton, ahonnan még vissza lehet fordulni”. Cain egyébként, akit az elmúlt napokban négy nő is szexuális zaklatással vádolt meg, a stábjához beérkező kampányadományokra utalva kijelentette: “az elmúlt kilenc nap folyamán a szavazók a dollárjaikkal szavaztak és azt mondták, hogy nem érdekli őket a karaktergyilkosság.”

Az amerikai tőzsdék árfolyamai egyébként szerdán 3 százalékot estek a félelmek miatt, hogy a görög és az olasz pénzügyi problémák válságba sodorhatják az egész világgazdaságot.

Az elnökjelöltségért folyó versenybe augusztus végén nagy lendülettel beszállt Rick Perry texasi kormányzó, akinek támogatottságát jelentősen csökkentette az előző vitákban nyújtott rossz teljesítménye, újra kínos hibát vétett. Kijelentette, hogy megválasztása esetén három minisztériumot szűntetne meg: a kereskedelmi, az oktatásit, majd a harmadik nem jutott eszébe, és majdnem egy percig bámult némán. A vita után a jelenetet „nagyon kínosnak” nevezte, és kijelentette: „örülök, hogy csizma volt rajtam, mert igencsak beleléptem”.

Az elnökjelölt-aspiránsok vitáját egyébként ezúttal a CNBC televízió közvetítette a Michigan állambeli Rochesterből. A republikánusok jövő nyári, hivatalos elnökjelölt-állító konventjéig a címért versengő politikusok összesen mintegy 20 alkalommal csapnak össze a kamerák előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik