Nagyvilág

Tovább hízik Obama választási kasszája

Bár az amerikai elnök népszerűségi indexe minden korábbinál alacsonyabb, tehetős támogatói rendületlenül adakoznak, hogy segítsék választási hadjáratát.

Pénteken nyilvánosságra került adatok szerint a hivatalban lévő elnök “hadipénztára” (war chest) már 70 millió dollárra rúg. Az Obama kampányához felajánlott összeg több mint a kétszerese a republikánus elnökjelölt-aspiránsok névsorát vezető két rivális, Mitt Romney és Rick Perry által gyűjtött felajánlásoknak együttvéve. Romney eddig 14, Perry pedig 16 millió dollár támogatásban lehet biztos.

Zuhanó népszerűségi mutatója és a gyengélkedő amerikai gazdaság láttán Obama majdani kihívójánál “esélytelenebbnek” nevezte magát a jövő novemberben esedékes elnökválasztáson. Az újraválasztási kampányát segítő nagyszerű anyagi háttér azonban arra utal, hogy bármelyik republikánus vetélytársát legyőzheti – vélekedett az AP hírügynökség.

Obama hadipénztára számára júliusig 27 személy ajánlott fel legalább félmillió dolláros összeget. Az utóbbi három hónapban 41-re emelkedett e befolyásos adományozók száma, akik maguk gyűjtik a pénzt az elnök választási perselyébe. A “kévekötők” (bundler) néven emlegetett adománygyűjtők között van a Goldman Sachs bankház korábbi igazgatója, Jon Corzine, valamint a Dreamworks Animation filmstúdió főnöke, Jeffrey Katzenberg. Mindketten félmilliónál több dollárt teremtettek elő Obama választási hadjáratához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik