Nagyvilág

Ortega elsöprő győzelme várható Nicaraguában

A vasárnapi elnökválasztás első hivatalos részeredményei a hivatalban lévő államfő elsöprő győzelmét vetítik előre.

Daniel Ortega egykori marxista gerillavezér a szavazatok 63,7 százalékával magabiztosan vezet, a voksok 18 százalékának megszámlálása után – közölte a nicaraguai választási bizottság. Legerősebb vetélytársa, Fabio Gadea nagyvállalkozó a voksok csupán 29 százalékát gyűjtötte össze. Az első adatok ismertetését követően emberek ezrei tódultak örömükben a főváros, Managua utcáira.

Ortega előnye jóval nagyobb, mint amit a közvélemény-kutatások jeleztek. Ortega helyzetét segítette, hogy két konzervatív kihívója nem volt képes egyesíteni erőiket ellene.

Ha Ortegát újraválasztják, az 1979-es szandinista felkelés óta első ízben történik meg, hogy az elnök egymásután másodszor is mandátumot szerez. Az egykori felkelővezér, aki 1985 és 1990 között is elnök volt, harmadszor töltheti be az államfői tisztséget, amit az ország alkotmánya korábban nem tett lehetővé, de az államfő pártja által ellenőrzött legfelsőbb bíróság két éve eltörölte a jogi korlátokat.

Ortega idején Közép-Amerika egyik legszegényebb államában jelentős volt a gazdasági fejlődés, amit segített az a pénzügyi támogatás is, amelyet a szövetséges szocialista Venezuela elnöke, Hugo Chávez révén kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik