Nagyvilág

Újabb sziget születhet az óceánon

Újabb szigettel bővülhet hamarosan a Kanári-szigetcsoport. A térségben folyamatosak a földrengések és egy víz alatti tűzhányó törekszik a felszín felé.

Új szomszédja születhet a Kanári-szigetcsoport egyik kis szigetének, El Hierrónak. Hetek óta ömlik a láva a víz alatti tűzhányókból, a napokban pedig egyre erősödő földrengések rengetik meg a földet és a vizet napok óta. A helyszín szokatlan, hiszen az elmúlt 2000 évben a térség legaktívabb vulkáni területe La Palma volt.

A földrengések az utóbbi napokban egyre erősödtek, pénteken este a Richter-skála szerinti 4,4-es rengés rázta meg a térséget. A hatóságok éjszakára lezárták a sziget Los Roquillos nevű alagútját. A spanyol nemzeti földrajzi intézet szerint elképzelhető, hogy ennél erősebb rengések is lesznek, amelyek a szigetet is komolyan érintik – az esetleges földcsuszamlások miatt Las Puntas városában 11 lakóházat már evakuáltak.

A kiömlő láva egyelőre 100 méterrel a tengerfenék felett jár, de még további 150 méternyi megszilárdult kőzetolvadékra lenne szükség ahhoz, hogy elérje a vízfelszínt, és új sziget születhessen. A geológusok szerint egyelőre nem lehet tudni meddig fog tartani a folyamat, amely tenger alatti hasadékként kezdődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik