Tudomány

Aktív egy víz alatti vulkán

Gőzölgő és füstölgő magmadarabokat dob a tenger felszínére hétfő este óta egy vulkán, amely nemrég keletkezett az Atlanti-óceán fenekén.

Keddi spanyol médiajelentések szerint az újabb vulkáni aktivitás nyomán sötétre színeződött a tenger a kitörés környékén. A vízalatti tűzhányó október 10-én keletkezett, amikor mintegy 300 méter mélyen megrepedt a tengerfenék és megolvadt kőzet nyomult a felszínre.

Spanyol kutatók szerint a magmakitörés nagy halpusztulást okozott a térségben, mert oxigénhiány alakult ki a tengerben a gázok és magmarészecskék miatt. Előbb a sok oxigént igénylő nagyobb halak pusztultak el, majd a kisebbek is.

El Hierro szigetén csak kedd hajnalban több mint 30 rengést észleltek. A spanyol nemzeti geográfiai intézet (IGN) mérései szerint a legerősebb földlökés 3,9 fokozatú volt a Richter-skálán, a rengések epicentruma pedig a sziget északi részén volt.

A Kanári-szigetek hatóságai nem zárják ki, hogy a rengések egy újabb tűzhányó kitörését jelzik előre a sziget északi térségében, de egy ilyen eseményt csak későbbre várnak.

El Hierrón, amely 270 négyzetkilométerével és 10 ezer lakosával a Spanyolországhoz tartozó szigetcsoport legkisebb és leggyérebben lakott tagja, július óta több mint 10 ezer földrengést észleltek.

Felderítés a helyszínen: (Instituto Español de Oceanografía)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik