Nagyvilág

Izrael elengedte a gázai segélyflottilla hat résztvevőjét

Izrael elengedett a Gázai övezet felé tartó, majd egy izraeli kikötőbe kísért segélyflottilla 27 fős legénységének utasai közül hatot. A többieket jövő héten utasítják ki az országból.

Az ír Saoirse és a kanadai Tahrir nevű hajóból álló flottillát az izraeli haditengerészet péntek este tartóztatta fel a palesztin partoktól mintegy 100 kilométernyire, majd a Tel-Avivtól délre fekvő Asdod kikötőjébe kísérte.

Az elengedettek között van a legénység két görög tagja, három újságíró és egy izraeli arab – mondta el Szabin Haddad szóvivő. Hozzátette, hogy a többi 21 embert a Tel-Avivhoz közeli Ramlében tartják őrizetben, s 72 órán belül kiutasítják őket. Közöttük van 14 ír, a többiek kanadai, brit, ausztrál és amerikai állampolgárok.

A két hajó Törökországból indult, és gyógyszereket szállított volna a blokád alatt lévő Gázai övezetbe. Azt az utasítást kapták a szervezőktől, hogy ne tanúsítsanak ellenállást az izraeli haditengerészettel szemben.

Izrael provokációnak minősíti a Gázai övezet elleni blokád megtörésére irányuló kísérleteket és kitart amellett, hogy joga van a blokádhoz, amellyel megakadályozza az Iránból a Hamasznak érkező  fegyverszállítmányok becsempészését.

Másfél évvel ezelőtt egy nagyobb segélyflottilla feltartóztatásakor izraeli kommandósok szálltak fel a Mavi Marmara nevű török vezérhajóra, s a kialakult összetűzésben megöltek kilenc török aktivistát, köztük egy amerikai-török kettős állampolgárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik