Nagyvilág

Segélyhajókat tartóztattak fel Gázában

Az izraeli haditengerészet feltartóztatta a Gázai övezet felé tartó flottillát.

Az ír Saoirse és a kanadai Tahrir nevű hajó mintegy 100 kilométerre közelítette meg a palesztin partokat. Még nemzetközi vizeken tartózkodtak, amikor az izraeli hadiflotta hajóiról felszólították a személyzetüket, hogy forduljanak Egyiptom vagy az izraeli Asdod felé. Ott lehetőségük lesz arra, hogy partra tegyék az általuk hozott segélyszállítmányt. Az izraeli hatóságok a szállítmány átvizsgálása után gondoskodnának arról, hogy a rakomány szárazföldi úton eljusson a Gázai övezetbe – közölte Avital Leibovich szóvivő.

A két hajó szerdán indult útnak Törökországból, fedélzetén 27 – több országból érkezett – aktivistával. Akciójukkal tiltakozni akartak a Gázai övezet szerintük törvénybe ütköző izraeli blokádja ellen. Az izraeli szóvivő azzal vádolta az aktivistákat, hogy céljuk Izrael állam provokálása és az ország biztonságának aláásása volt.

Másfél évvel ezelőtt egy nagyobb segélyflottilla feltartóztatásakor izraeli kommandósok rohanták meg a Mavi Marmara nevű vezérhajó fedélzetét, és megöltek kilenc török aktivistát, köztük egy amerikai-török kettős állampolgárt. Az incidens nyomán Ankara alacsonyabb szintre szállította le diplomáciai viszonyát Izraellel, és felfüggesztette a katonai együttműködést a zsidó állammal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik