Nagyvilág

Vonzóvá tette a férfiakat a líbiai háború

Korábban, a forradalom kitörése előtt sajnálkozva néztek rájuk, ma viszont már hősként tekintenek a fiatal férfiakra a líbiai nők.

A líbiai lányok mobiljain Kadhafi halála óta vicces sms-ek keringenek az igazi harcosokká előlépett férfiak “partiképességéről”. “Felejtsd el a doktorokat és a mérnököket. Mi egy felkelőhöz akarunk hozzámenni!” – olvasható az egyik ilyen széles körben terjesztett körüzenetben. “Lázadóval lépnél frigyre? Nyomjál M-et, ha miszrátai harcos kell, B-t, ha bengázira van szükséged…” – szerepel egy másik sms-ben.

A líbiai nők ma már teljesen más színben látják a líbiai fiatalembereket, korábban ugyanis úgy vélekedtek róluk, hogy csak céltalanul csavarognak az utcán. A lányokat azonban nagyon meglepte, hogy az erősebbik nem képviselői mi mindenre voltak képesek a Kadhafi elleni harcban, s már nagyon várják a „fiúk” hazatérését a frontról – írja a Foreign Policy című amerikai honlap.

A Kadhafi-rezsim négy évtizede alatt a nők már kezdtek letenni arról, hogy létrejöhet normális párkapcsolat – főleg amiatt, hogy a férfiakat munkalehetőség híján képtelennek látták az egzisztencia megteremtésére. Az ezredes halálával azonban 180 fokos fordulatot vett ez a szemlélet. (A családalapítás szűkös lehetőségei miatt érzett aggodalmat egyébként az új líbiai vezetés múlt héten egy váratlan bejelentéssel igyekezett enyhíteni, nevezetesen hogy visszaállíthatják a Kadhafi által korlátozott poligámia intézményét.)

Líbiában, ahogy az arab térség többi, a reformok útjára lépett térségében, a férfiak és nők soha nem tapasztalt optimizmussal tekintenek most a jövő elé, és bíznak abban, hogy végre megszűnnek a Kadhafi által teremtett, s elsősorban a fiatalság helyzetét ellehetetlenítő egyenlőtlenségek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik