Nagyvilág

Zsoldosok védik Kadhafi fiát

Egy csapat dél-afrikai zsoldos próbálja kicsempészni Líbiából Nigerbe a meggyilkolt diktátor fiát, a kinevezett örökösét.

Dél-afrikai lapok értesülései szerint 19  zsoldost toboroztak a Dél-Afrikai  Köztársaságban azzal a megbízással, hogy vegyenek részt Moammer Kadhafi és rokonai védelmében. Szaif al-Iszlám apjával és testvérével, Motasszimmal együtt elmenekült Tripoliból, és Szirtben keresett menedéket. Kadhafit és Motasszimot az Átmeneti Nemzeti Tanács harcosai megölték, de Szaif al-Iszlámnak sikerült megszöknie.

Egyes hírek szerint Johannesburgból és az arab emírségbeli Sardzsából repülőgépek indulnak a zsoldosok és Szaif al-Iszlám keresésére, mihelyt a helyzet ezt lehetővé teszi.

Sajtóértesülések szerint augusztusban egy csapat dél-afrikai zsoldos Kadhafi megbízásából aranyat, gyémántot és külföldi valutát vitt át Tripoliból Niamey-be, Niger fővárosába. Egy hónappal később ugyancsak dél-afrikai katonák segítettek Kadhafi feleségének, Szafiának, lányának, Aisának, valamint Hannibál és Mohamed nevű fiának, hogy elmeneküljenek a felkelők elől. A Kadhafi konvoja elleni légitámadásban állítólag két dél-afrikai zsoldos is életét vesztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik