Nagyvilág

A hágai bíróság kapcsolatba lépett Kadhafi fiával

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze közvetítők útján, nem hivatalosan lépett kapcsolatba Szaif al-Iszlámmal.

Luis Moreno-Ocampo arra akarja rávenni emberiesség elleni bűntettek elkövetésének gyanújával körözött Szaif al-Iszlámot, hogy adja fel magát a bíróságnak – közölte a hágai székhelyű testület. A főügyész közvetítők útján lépett kapcsolatba a múlt héten megölt Moammer Kadhafi volt líbiai vezető fiával, akivel közölték: ha feladja magát, mindaddig ártatlannak tekintik, míg ennek az ellenkezője nem bizonyosodik be.

A 39 éves férfit apja hivatalos utódjelöltjeként tartották számon, ténylegesen ő volt a bukott líbiai rezsim miniszterelnöke. Ellene, apja és a líbiai titkosszolgálatokat egykor vezető Abdullah asz-Szenúszi ellen az Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) június 27-én adott ki elfogatóparancsot, majd szeptember 9-én az Interpol az ICC kezdeményezésére a legmagasabb, “vörös szintű” szintű körözést adta ki a három férfi ellen. Az ICC-nek nincs saját rendőri ereje, amellyel elfoghatná a vádlottakat, ezért fordult az Interpolhoz.

Moreno-Ocampo közölte, nem tudja, hogy jelenleg hol tartózkodik a Kadhafi-fiú, de nem hivatalos csatornákon kapott értesüléseik szerint zsoldosok – valószínűleg dél-afrikaiak – egy csoportja felajánlotta, hogy egy olyan afrikai országba szállítja Szeif al-Iszlámot, amely nem írta alá a Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozó 1998-as római szerződést. Moreno-Ocampo a szóba jöhető országok között említette Zimbabwét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik