Nagyvilág

A magyar romaáradat miatt túlterhelt a torontói repülőtér

Naponta átlagosan mintegy 50 magyar roma érkezik Kanadába, óriási terhet rakva a repülőtéri személyzet vállaira.

A Sun News kanadai napilap információi szerint az előző héten már erősítést kellett hívni a Pearson nemzetközi repülőtérre, miután egy éjszaka rekordszámú, 110 magyarországi roma kért menedékjogot a kanadai hatóságtól. A repülőtéri dolgozóknak egész este dolgozniuk kellett, hogy feldolgozzák kérvényeiket, és fogadóközpontokba és rokonokhoz küldjék őket – írta a lap. A hatóságok emellett az egészségügyi ellátórendszer terhelése miatt is aggódnak, mivel a menedékkérők közül sokan egészségügyi problámáktól szenvedő idősek és gyerekek.

A lapnak nyilatkozó bevándorlásügyi tisztségviselők szerint a Magyarországról egész roma családok érkeznek, akik arra hivatkozva folyamodnak menekültstátuszért, hogy hazájukban “szkinhedek vagy a neonácik” üldözik őket.

Az újság információi szerint az utóbbi években Magyarország, ahonnan vízummentesen lehet Kanadába utazni, vezetővé vált a menekültjogi kérelmek számában. 2009-ben nagyjából 2 400, 2010-ben pedig nagyjából 2 300 magyar menekült ügyével foglalkoztak. Idén szeptemberig pedig már 2 500-el – írta a lap. Ezek közül 23 százalékot fogadtak el.

Gina Csanyi-Roban, a torontói Roma Közösségi Központ vezetője kedden közölte: a város fogadóközpontjai megteltek és az újonnan érkezetteket egyéb szálláshelyekre tudják csak irányítani. A roma központ vezetője szerint az nem oldja meg a problémát, ha esetleg Kanada ismét vízumkényszert vezet be Magyarországgal szemben.

Az ottawai magyar nagykövetség illetékese a lapértesülésre reagálva csütörtökön az MTI-nek elmondta: a kanadai hatóságoktól nem kaptak hivatalos megkeresést az ügyben. Tóth József, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője az MTI-nek szeptemberben azt mondta: hozzávetőleg 7 ezer magyar állampolgár adhatott be kérelmet a kanadai hatóságokhoz a vízumkötelezettség eltörlése óta eltelt három és fél évben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik