Külföld

Franciaország Izlandra menti a klímaváltozás fenyegette fáit

Bihari Ádám
Bihari Ádám

2011. 10. 26. 11:08

Az éghajlatváltozás miatt eltűnhetnek bizonyos fafajták Franciaországból, ezért Izlandon ültetnek el belőlük, hogy megóvják a veszélyeztetett fajták DNS-ét - jelentette be az izlandi erdészeti hatóság.

“A legfőbb cél kutatni és megtalálni annak módját, hogy miként lehetne megőrizni ezeknek a fáknak a DNS-ét” – fogalmazott Adalsteinn Sigurgeirsson, az izlandi erdészeti szolgálat képviselője.

Franciaország és Izland együttműködése ezen a téren elsősorban az Alpokban és a Pireneusokban honos fákra, egyebek közt a bükkre terjed ki.

“Mindenekelőtt azokat a fajtákat akarjuk tanulmányozni, amelyeket veszélyeztet Franciaországban az éghajlat felmelegedése” – magyarázta Sigurgeirsson.

A hőmérsékletek általánosan tapasztalható emelkedésével a hűvösebb klímájú Izlandon lehetőség nyílik a fajták megőrzésére, Franciaországban azonban mindinkább fenyegeti a felmelegedés az élőhelyüket – tette hozzá. – Jelek szerint fél- vagy egy évszázad múlva az izlandi körülmények kedvezőbbek lesznek, például a bükknek.

Szavai szerint nem az a cél, hogy új erdőt telepítsenek, hanem hogy megőrizzék az erdők DNS-ét.

A program még csak kezdeti stádiumban van, de mindkét részről megvan a szándék, hogy továbbfejlesszék.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.