Nagyvilág

Az iszlamisták vezetnek a tunéziai választásokon

A vártnak megfelelően a mérsékelt iszlamisták állnak a legjobban az első részeredmények szerint.

A 27 nagy választókörzetből ötről kerültek nyilvánosságra adatok kedd estig, s ezek szerint az ott megszerezhető 39 alkotmányozó nemzetgyűlési helyből 15 az en-Nahda mozgalomnak jut, míg legszorosabb vetélytársa, a nemzeti baloldali CPR 6-ot szerzett, a többi kisebb párt pedig még jobban le van maradva. Az öt körzetből a legdélebbiben, a főként berberek lakta régióban például az en-Nahda 24.592 szavazatot szerzett, míg az összes többi induló együttesen is csak 5 ezernél valamivel többet.

Az en-Nahda az érvényes szavazatok több mint 50 százalékának megszerzésével sem juthat abszolút többséghez a nemzetgyűlésben a választási törvény korlátozásai miatt. A mozgalom vezetői már bejelentették, hogy valószínűleg két nem vallási alapon álló pártot is bevonnak egy szélesebb, ideiglenes kormánykoalícióba. Az alkotmány kidolgozására és elfogadására egy év áll rendelkezésre, s ezalatt az ideiglenes kormány vezeti az országot. Az új választások a tervek szerint jövő év végén, vagy 2013 elején lesznek.

Az európai uniós megfigyelők a választást szabályosnak minősítették. Ennek ellenére egy párszáz fős csoport tüntetést tartott kedd este a választási bizottság székházánál azt állítva, hogy az en-Nahda csalt. Erőszakos incidensről nem érkezett jelentés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik