Nagyvilág

Minden várakozást felülmúló részvétel a tunéziai választásokon

Megtartották az első szabad választásokat az arab tavasz forradalmait elindító Tunéziában, kilencven százalékos részvétellel.

A választásra jogosultak több mint kilencven százaléka vett részt a vasárnapi tunéziai választásokon – jelentette be a választási biztosság egyik magas rangú tagja a szavazóhelyiségek bezárása után. „A részvételi arány minden várakozást felülmúlt” – jelentette ki a biztosság elnöke. A szavazóhelyiségek előtt már hajnalban sorok kígyóztak, és a tisztségviselők egyes helyeken meghosszabbították a szavazást, hogy a záráskor még mindig várakozó emberek is le tudják adni szavazataikat.

Az alkotmányozó nemzetgyűlésről szóló szavazást tíz hónappal azután tartották, hogy tiltakozásképpen felgyújtotta magát a gyümölcsárusításból élő, diplomás Mohamed Bouzaziz, elindítva a tunéziai forradalmat, amely véget vetett Ben Ali elnök 23 éves uralmának, és beindította az arab világon végigsöprő arab tavaszt.

A vasárnapi szavazás eredményeit, a nagy mennyiségű szavazatok miatt, lehet, hogy még hétfőn sem lehet még tudni – közölték választási tisztségviselők. A legtöbb elemző azt várja, hogy az iszlamista az en-Nahda (Újjászületés) párt kapja majd a legtöbb szavazatot, amelyre a választók többsége “tiszta” és “értékeket képviselő” pártként tekint. A szervezet az iszlám és a demokrácia összepárosítását tűzte zászlójára.

Az állami rádió közlése szerint két városban is az en-Nahda vezet a részeredmények szerint, baloldali szekuláris pártokat előzve meg. A párt vezetője pedig azt állította, hogy a külföldön már korábban leadott szavazatok több mint ötven százalékát szerezte meg.

A vasárnapi választáson egy 217 fős alkotmányozó nemzetgyűlést választottak meg. Az egy évig működő gyűlés feladta lesz az új alkotmány kidolgozása, az átmeneti kormány megalakítása és a parlamenti és elnökválasztások kiírása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik