Nagyvilág

Gyújtogatnak a tüntetők Athénban

Gorog-sztrajk(1)(1024x768).png (görög, sztrájk, )
Gorog-sztrajk(1)(1024x768).png (görög, sztrájk, )

Már utcai harcok is zajlanak a görög fővárosban miután szerdán az elmúlt évek legnagyobb tüntetése kezdődött a szakszervezetek szervezésében.

Százas nagyságrendű számú fiatal tüntető zúzott be kirakatüvegeket és dobált Molotov-koktélokat a görög főváros központjűban a jelentések szerint. Az összecsapásoknak már sebesültjei is vannak, a hivatalos személyek közül a 14 rendőrt kellett orvosnak ellátnia. A hírek szerint három újságíró is könnyebben megsérült az utcai zavargásokban.

A tudósítások szerint a megmozdulások Athén külsőbb kerületeibe kezdenek átszivárogni. A jelentések 100 ezres felvonulásról számolnak be a görög fővárosban.

A BBC délutáni beszámolója szerint az utcákra vonult tízezrek közül többen füstbombákkal és kövekkel támadtak a rendőrökre. A karhatalmi erők könnygázzal védekeznek. A tüntetők a Parlament előtt csoportosulva, annak lépcsőin gyújtottak tüzeket és elfoglalták a díszőrségnek kijelölt bódékat.

Már szerda délelőtt több tízezren tüntettek Athénban a parlament épülete előtt, a rendőrség – több mint 3 ezer rendőrt vezényeltek ki – a Molotov-koktélokat dobáló tüntetők ellen könnygázt is bevetett és összecsapott a tüntetőkkel. Személyi sérülésről egyelőre nem érkezett jelentés. Thesszalonikiben, a második legnagyobb görög városban mintegy 15 ezren tüntettek a megszorítások ellen.

A két legnagyobb görög szakszervezet által meghirdetet általános sztrájk miatt szerdán nem nyitottak ki a kormányzati hivatalok, közszolgáltatások álltak le és még a boltok és pékségek is zárva tartanak. Az állami szektorban dolgozókat tömörítő ADEDY szakszervezet vezetője arra számít, hogy „hatalmas lesz a részvétel”.

Zárva tartanak az üzletek, nem nyitnak ki az iskolák, megbénul a tömeg- és a légi közlekedés. Több üzlettulajdonos az AP szerint arról számolt be, hogy megfenyegették, szétdúlják a boltját, ha kinyit. Mintegy 150 belföldi és nemzetközi légi járatot töröltek, a kompok a görögországi kikötőkben maradtak, az athéni tömegközlekedés azonban nem állt le teljesen, a metró a buszok és trolibuszok a nap nagy részében részlegesen járnak. A Malév ugyanakkor közölte, hogy nem kell törölnie szerdai és csütörtöki járatait.

A parlamenten nem múlik a megszorítás
A szerdai szavazáson 154 képviselő szavazott a takarékossági csomag mellett és 141 ellene. Az új megszorító csomag a feltétele annak, hogy Görögország megkapja a tavaly jóváhagyott 110 milliárd eurós nemzetközi hitel következő, 8 milliárd eurós részletét, e nélkül fizetésképtelenné válhat Görögország november közepére. A parlamenti jóváhagyás révén egyebek mellett lehetővé válik a közalkalmazottak számának drasztikus csökkentése, illetve fizetésük jelentős megkurtítása, valamint további adóemelés.

A sztrájkhullám már hétfő óta tart: a vámosok hétfőtől tíz napon át nem veszik fel a munkát, és négy napig sztrájkolnak az adóhivatalok dolgozói is. Hétfőn munkabeszüntetéssel tiltakoztak az ügyvédek és az állami kórházak orvosai. Közel két hete tart a köztisztasági dolgozók sztrájkja, ami miatt a görög városokban több száz tonna hulladék halmozódott fel. A kormány magáncégeket bízott meg a szemét elszállításával, de a sztrájkolók blokád alá vették a hulladéklerakó helyeket.

A széleskörű szerdai demonstrációból az előző héten több kisebb sztrájk adott ízelítőt a görögöknek. Athén utcái összeszedetlen szeméthalmok gyűltek össze, több kedvelt turistalátványosság zárva tartott, leállt a tömegközlekedés és több kormányzati hivatalt, köztük a pénzügyminisztériumot is tüntetők foglalták el. Az általános sztrájkra időzítve pedig több napos munkabeszüntetést tartanak az adóellenőrök, pénzügyminisztériumi dolgozók és a vámosok is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik