Nagyvilág

Lemondta az EU az ukrán elnökkel való brüsszeli találkozót

Az Európai Unió a Timosenko-perben született ítélet miatt mondta le a csütörtökre tervezett találkozót.

A találkozókat “későbbi alkalomra halasztották, amikor a feltételek alkalmasabbak lesznek haladás elérésére a kétoldalú viszonyban” – fogalmazott Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a szóvivője. Ezzel akarják nyomatékosítani, hogy Ukrajnának “előre kell lépnie a jogállamiság biztosítása és az igazságszolgáltatás függetlensége terén”.

Viktor Janukovics ukrán elnök csütörtökön Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével, valamint José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével folytatott volna megbeszélést. Az Európai Bizottság egy másik szóvivője kiemelte, hogy a Janukovics-látogatást nem törölték, hanem csak elhalasztották.

Az EU részéről éles bírálatot váltott ki, hogy Kijevben egy héttel ezelőtt – első fokon – hét év börtönbüntetésre ítélték Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt. Brüsszel szerint az ítélet mögött politikai motiváció mutatható ki.

Az EU és Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásról folytat egymással tárgyalásokat, de uniós részről világossá tették, hogy ha Ukrajnában a Timosenko-ügyben nem érvényesülnének a jogállamiság követelményei, akkor azt “megsínylenék” a kétoldalú kapcsolatok, magyarán: Kijev keresztet vethetne a szabadkereskedelemre.

Timosenkót arra hivatkozva ítélték el, hogy 2009-ben kormányfőként – hivatali visszaélést elkövetve – olyan gázmegállapodást kötött Moszkvával, ami kárt okozott Ukrajnának. Az ítélet azonban nem jogerős, az ellen fellebbezésnek van helye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik