Nagyvilág

New Yorkban is elpattant a húr

Hetvenegy embert vettek őrizetbe a rendőrök New Yorkban szombaton, a "felháborodottak" világnapjának alkalmából tartott tüntetéseken.

Kapcsolódó cikkek

A tiltakozók először a JPMorgan Chase nagybank egyik dél-manhattani fiókjához vonultak, és jelszavaikban arra buzdították az amerikaiakat, hogy szüntessék meg számláikat a banknál, és kisebb szövetkezeti bankokban helyezzék el a pénzüket.

A tüntetők délután diákokkal találkoztak. A fiatalok a tanulmányaik finanszírozása miatt felhalmozott adósságaik jelentette megterhelés ellen tiltakoznak. A nap végén pedig a turisták által közkedvelt térre, a Times Square-re vonultak át.

A felvonulók transzparensein “Mi vagyunk a 99 százalék”, “Mi vagyunk a nép”, “Obama, szükségünk van a támogatásodra” feliratok voltak olvashatóak.

A tiltakozók menetét erős rendőri készültség vigyázta, s fémkorlátokkal szabályozták a tömeg vonulását, kisebb-nagyobb sikerrel. A Times Square közelében egy nő fejsérülést szenvedett, mert elesett, amikor egy lovas rendőr visszaszorított tüntetőket, és a pánikba esett emberek futni kezdtek.

A fővárosban, Washingtonban is ezrek vonultak az utcákra, itt a nagyarányú munkanélküliség miatt érzett dühüknek adtak hangot. Az ország számos más városában is szerveztek szolidaritási tüntetéseket, így például Los Angelesben ötezren, Pittsburghben kétezren, Miamiban és Orlandóban pedig 1500-an vonultak utcára.

Háborgás Kanadában is

Transzparensekkel vagy gitárokkal a kézben több kanadai városban is felvonultak a “felháborodottak”. Torontóban több mint ezren, Halifaxban, Montrealban és Vancouverben pedig pár százan követelték a gazdagság méltányosabb elosztását, a vállalatok nagyobb felelősségvállalását, de még az állatok jogainak védelmét, vagy éppen Palesztina támogatását is a zászlajukra tűzték.

Mérsékelt lelkesedés Latin-Amerikában

Latin-Amerikában viszont nem kísérte nagyobb lelkesedés az akciónapot, leszámítva Chilét. Santiagóban a szervezők becslése szerint százezren gyűltek össze és követeltek új alkotmányt. Az utóbbi hónapok belpolitikai fejleményeinek jegyében a tiltakozók támogatásukról biztosították a színvonalasabb oktatásért küzdő diákmozgalmat, valamint a környezetvédők tiltakozását kiváltó energetikai projekteket bírálták.

Mexikóvárosban 250-en, Buenos Airesben 800-an, Brazíliában, ahol 44 városban hirdettek demonstrációt, alig pár tucatnyian hallgattak a hívó szóra. Limában 400-an, Bogotában mindössze 70-en, Montevideóban nyolcvanan, Quitóban százan, San Joséban néhány tucatnyian, Managuában pedig mindössze hatvanan gyűltek össze.

Világszerte tüntetéseket tartottak szombaton a “felháborodottak”, azaz annak az új típusú, Spanyolországból kiindult tiltakozó mozgalomnak a részvevői, akik a gazdasági válság és a munkanélküliség miatt kialakult társadalmi elégedetlenséget fejezik ki akcióikkal. A “felháborodottak” mozgalma a mostani szombatot szimbolikus nappá akarta tenni: 82 ország 951 városában, köztük Budapesten, hirdettek tüntetéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik