Nagyvilág

Titkos információkat adtak Obamáék a bin Laden film készítőinek?

Politikai ellenfelei szerint a Fehér Ház kampánycélokra használná ki az elnökválasztás előtt mozikba kerülő filmet.

A Barack Obama elnökségének csúcspontját, Oszama bin Laden megölését bemutató film készítői példanélküli hozzáférést kaptak a Fehér Háztól, és gyanítható, hogy szigorúan titkos, nemzetbiztonságot veszélyeztető információk kerültek a filmesek birtokába. Legalábbis ezt állítja egy befolyásos republikánus politikus, aki védelmi minisztériumi vizsgálatot követel az ügyben.

Peter King, a képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke a New York Times egy cikke után adott hangot aggodalmának. A lap arról írt, hogy Obamáék számítanak arra, hogy a bin Laden elleni hajszáról szóló film jót fog tenni az elnök választási kampányának, és az újság megemlítette, hogy a film készítőit nagyon magas rangú tisztségviselők segítették.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője cáfolta a vádakat, és “nevetségesnek” nevezte, hogy a filmeseknek nyújtott segítségben politikai motiváció is szerepet játszott volna. Mint leszögezte: az elnököt érintő cikkeken, könyveken, dokumentumokon, illetve filmeken dolgozók gyakran kérnek tájékoztatást az adminisztrációtól, és a Fehér Ház igyekszik a legjobb tudása szerint segíteni abban, hogy minden tény helyes legyen.

A filmet rendező Kathryn Bigelow, és a forgatókönyvet író Mark Boal közleményükben hangsúlyozták, hogy már évek óta dolgoznak a bin Laden utáni évtizedes hajszával foglalkozó alkotáson, és abban három elnök erőfeszítéseit fogják bemutatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik