Nagyvilág

Robbantásos merénylettel üzentek az ír katolikusok

Bár értesítették a rendőrséget, a bombát nem sikerült hatástalanítani. A robbantásnak nincs áldozata.

Pokolgép robbant Londonderry központjában szerda éjszaka egy irodában, de szerencsére csak anyagi károk keletkeztek, senki sem sérült meg.

A rendőrséget most is előre értesítették a tervezett merényletről. Az északír városban az “UK City of Culture” szervezőbizottságának hivatalában pokolgépet rejtettek el, de az még azelőtt működésbe lépett, hogy a brit hadsereg bombaszakértői hatástalanítani tudták volna.

Ugyanebben a hivatalban januárban már robbant egy pokolgép, akkor egy ír nacionalista szervezet vállalta a felelősséget a merényletért. Az Észak-Írország Nagy-Britanniától való elszakadásáért küzdő ír szakadárok egy része hevesen ellenzi, hogy Londonderry 2013-ra elnyerje az Egyesült Királyság kulturális városa címet. Ennek az események a szervezőiroját robbantották fel a merénylők.

Londonderry a katolikus írek és a protestáns brit unionisták legsúlyosabb összecsapásainak helyszíne volt a hatvanas évektől kezdve. A csaknem három évtizedes viszályt az 1998-ban kötött békemegállapodással próbálták lezárni. Az egyezséget ellenző szakadárok azonban azóta is szórványos fegyveres támadásokkal és pokolgépes merényletekkel emlékeztetnek törekvéseikre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik