Nagyvilág

Izraeli bombázásban halt meg a Hezbollah két izraeli foglya

Izraeli bombák ölték meg azt a két izraeli katonát, akiknek elrablása miatt Jeruzsálem elindította a 2006-os libanoni háborút.

Ezt Ali Haszan Halíl libanoni egészségügyi miniszter állította az asz-Szafír című libanoni lapban megjelent visszaemlékezésében. A miniszter a Hezbollah egyik tisztségviselőjét idézte, aki 2006. augusztus 3-án azt mondta, hogy “a napokban az izraeli bombázásban meghalt a két izraeli fogoly”. A tisztségviselő – bizonyos Huszein al-Halíl – szerint a Hezbollah minden lehetséges óvintézkedést megtett, hogy a két izraeli ne haljon meg, “de a bombázás kiterjesztése ide vezetett”.

“Komikus, hogy Izrael megöli a foglyokat, akik miatt háborút indított. A magunk részéről folytatjuk a tárgyalásokat, mintha mi sem történt volna” – idézte a libanoni miniszter a Hezbollah-tisztségviselőt.

A két izraeli holttestét 2008 júliusában adta át a Hezbollah a zsidó államnak öt, Izraelben bebörtönzött libanoni elengedése fejében. Az izraeli hatóságok sohasem közölték, hogyan halt meg a két tartalékos katona, a 26 éves Eldád Regev és a 31 éves Éhúd Goldvasszer, csak annyit mondtak, hogy mindketten súlyosan megsebesültek a Hezbollah rajtaütésében.

Az izraeli hadsereg „kitalációnak” és „pszichológiai hadviselésnek” nevezte a libanoni miniszter állítását. Közleményükben kijelentették: a „Hezbollah felelős a két katona elrablásáért, így a halálukhoz vezető targikus eseményekért is őket terheli a felelősség” – közölte a Háárec.

Az izraeli lap megszólaltatta az akkori izraeli miniszterelnök egyik munkatársát is, aki teljes sületlenségnek nevezte a vádat. A névtelenül nyilatkozó tisztségviselő szerint az elrablás helyszínén gyűjtött bizonyítékok, és a két katona holttestén talált sebesülések is azt támasztják alá, hogy a Hezbollah rajtaütésében halt meg a két katona és nem bombázásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik