Nagyvilág

Amerikaik is állhatnak a terrorfenyegetés mögött

A hírszerzés szerint két amerikai állampolgár vagy amerikai vízummal rendelkező személy van a terrorfenyegetés gyanusítottjai között - közölték meg nem nevezett kormányzati források.

Ez az információ egyetlen forrásból származik, és nincs megerősítve – tették hozzá az illetők.

Az egyik nyilatkozó szerint a feltételezett támadók fő célja felrobbantani egy autóba rejtett pokolgépet, vagy ha ezt nem tudnák végrehajtani, erre az esetre azt kapták feladatul, hogy valamilyen más erőszakcselekményt kövessenek el. A kormányzati forrás szerint a gyanú szerinti férfiak arabok vagy arab származásúak, és ebből kifolyólag valószínű, hogy az angol mellett arabul is beszélnek.

Az információ egy olyan forrásból jutott el a Központi Hírszerző Ügynökéghez, amely már régóta működik az afgán-pakisztáni határvidéken és áll az Egyesült Államok rendelkezésére, valamint mindig megbízhatónak bizonyult.

A New York-i rendőrség pénteken fokozta a biztonsági intézkedéseket, miután hírszerzési forrásoktól hihető, konkrét, de meg nem erősített terrorfenyegetést kapott az Egyesült Államok. A 2001. szeptember 11-i Amerika-ellenes terrormerényletek tízedik évfordulójához időzített merénylettervekről okkal feltételezik, hogy a Ajman az-Zavahrihez, az al-Kaida új vezetőjéhez kapcsolódik. A fenyegetésről értesülvén Barack Obama elnök utasította a terrorelhárítást: kettőzzék meg erőfeszítéseiket a veszély elhárítására. Ennek nyomán a New York-i rendőrség automata fegyverekkel felszerelt rendőröket vezényelt a város legfontosabb pontjaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik