Nagyvilág

Pengeélen a szlovák kormány

Megbukhat az Iveta Radicová vezette négypárti jobbközép koalíciós szlovák kormány, ha a pozsonyi politikusok és a parlamenti politikai pártok betartják szavukat.

A szlovák parlament kedden délután megnyílt ülésszakának első és egyben legfontosabb pontja – a támogatásra szoruló euróvezeti tagállamok megsegítésére szánt alap bővítése – ugyanis nem élvezi a koalíció mind a négy pártjának támogatását. Miután a kabinet Radicová javaslatára a mentőcsomagról szóló szavazást bizalmi kérdésként kezeli, a tét a mentőcsomagon kívül most már a kormány további sorsa is.

A 150 tagú törvényhozásban a koalíciónak 79 képviselője van. A liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) azonban nem hajlandó megszavazni a mentőalapot, s úgy döntött, hogy képviselői nem vesznek részt a szavazáson. A koalíciónak az ellenzék segítsége nélkül nincs meg a szükséges 76 szavazata, s emiatt a kormány megbukhat. Korábban a SaS-hoz hasonló döntést jelentett be a négytagú Egyszerű Emberek csoport is.

A pillanatnyi helyzetben a mentőalapot csak az ellenzék támogatásával lehetne elfogadni. Amennyiben a SaS és az Egyszerű Emberek 22 képviselője nem vesz részt a szavazáson, a koalíciónak a 150 tagú törvényhozásban 79 helyett csak 57 szavazata lesz, ami nem elég javaslatai elfogadásához.

Erik Tomás, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt szóvivője szerint a párt képviselői a parlamenti szavazáson bejelentkeznek, de szavazni nem fognak. A hatályos szabályok szerint ebben az esetben a parlament nem lenne határozatképes, az eurós mentőcsomagot nem szavaznák meg, a kabinet nem kapná meg a bizalmat, tehát megbukna.

A kisebbik ellenzéki párt, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) bejelentette, hogy képviselői a mentőcsomag és a kormányfő ellen fognak szavazni.

Kora este a többórás éles vita után a parlament úgy döntött, hogy a ülés tovább folytatódik, egészen a végső szavazásig. Normális esetekben a parlamenti ülések este hétkor befejeződnek, illetve később már nincs szavazás. Jelenleg úgy tűnik, hogy a szavazásra csak az éjjel kerül sor.

Helyi megfigyelők szerint a jelenlegi helyzetben a kormány szempontjából két forgatókönyv lehetséges. Az első, hogy az SaS megváltoztatja álláspontját, s a kormány marad. A második: amennyiben a pártok kitartanak eddigi álláspontjuk mellett, megbukik a mai kormány. A hatályos szabályok szerint a kormány az új kabinet kinevezéséig maradna hivatalában.

Ami az euróövezeti mentőcsomagot illeti, szinte biztos, hogy néhány nap múlva új szavazásra kerülne sor, amelyen az ellenzéki Smer segítségével azt jóváhagynák. Robert Fico, a Smer elnöke ugyanis már egy hete közölte: a Smer kedden nem fogja megszavazni a mentőcsomagot, kivárja, képes lesz-e erre a koalíció. “Ha a koalíció az első szavazáson sikertelen lesz, második fordulóra van szükség. Mi az eurós mentőalapot csak akkor fogjuk támogatni, ha a helyzetnek politikai következményei lesznek” – szögezte le az ellenzéki politikus.

Fico korábban azt mondta, hogy pártja két megoldási lehetőséget lát: vagy módosul a kormány, illetve a koalíció összetétele, vagy előre hozott választásokat tartanak. A Smer ez utóbbi megoldást tartaná jobbnak.

Radicová hétfőn a koalíciós pártok ülésén azt sem zárta ki, hogy még a szavazás előtt lemond tisztségéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik