Nagyvilág

Lemondana a szlovák kormányfő – állítólag

A koalíciós tanács délután ült össze Pozsonyban, hogy megpróbáljon közös álláspontra jutni az euróövezeti mentőalap kérdésében.

Iveta Radicová szlovák miniszterelnök hétfőn pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Koalíció (SDKU) parlamenti frakciójának, illetve elnökségének ülésén állítólag felajánlotta, hogy távozik a miniszterelnöki bársonyszékből, ha a parlament kedden nem szavazza meg Szlovákia részvételét a támogatásra szoruló euróövezeti tagállamok megsegítésére hivatott alap bővítésében – jelentették hétfőn este szlovák hírközlő eszközök megbízható forrásokra hivatkozva.

“Addig, amíg nem fejeződnek be a tárgyalások, nem nyilatkozunk” – közölte később újságírókkal Rado Bato kormányszóvivő.

A koalíciós tanács délután ült össze Pozsonyban, hogy megpróbáljon közös álláspontra jutni az euróövezeti mentőalap kérdésében. A négy koalíciós párt közül a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) továbbra is határozottan ellenzi a mentőalap elfogadását, ami a kormány bukásával fenyeget.

A több órán át tartó tárgyalás végül is megállapodás nélkül ért véget. A pártelnökök csak abban egyeztek meg, hogy a tárgyalásokat kedden, a parlament ülése előtt folytatják.

A Sme című napilap hírportálja szerint az SDKU több vezetőségi tagja azt ajánlotta Radicovának, hogy a mentőalapról szóló szavazást kösse össze bizalmi szavazással. Szerintük ez az egyetlen esély arra, hogy a Richard Sulík vezette SaS is megszavazza a mentőcsomagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik