Nagyvilág

Gerillákat bombáztak Kolumbiában

A kolumbiai légierő támadása előtt gerillák tőrbe csalták a hadsereg egyik egységét, hét katonát ölve meg.

Juan Carlos Pinzón kolumbiai védelmi miniszter beszámolója szerint legalább tizenegy kolumbiai gerilla vesztette életét az ország északkeleti részén, Norte de Santander tartományban, amikor a légierő lebombázta a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC)) egyik táborát. A bombázást követően puskákat, három aknavetőket és gránátvetőket zsákmányoltak a táborban, a venezuelai határ közelében végrehajtott akció alatt.

A katonai akciót megelőzően alig néhány órával a kokaültetvényeiről hírhedt Cauca tartományban, az ország délkeleti részén a FARC harcosai tőrbe csalták a hadsereg egyik, beszerző körúton lévő egységét, és megöltek hét katonát, kézigránátokkal megsemmisítve járművüket.

A szélsőbaloldali FARC, Kolumbia legnagyobb gerillaszervezete 1964-ben alakult egyfajta kommunista szellemiségű, parasztokból verbuvált hadseregként, amely a szegények és gazdagok közötti egyenlőtlenségek megszüntetését tűzte zászlajára. A szervezet 17 ezer harcosával egykor igencsak befolyásos erőként működött az országban, amely városokat lőtt és kénye-kedve szerint rabolt el embereket.

A fordulópontot Álvaro Uribe elnök 2002-es hatalomra kerülése jelentette, aki az Egyesült Államok támogatását élvezve felvette a harcot a gerillákkal: nyolcezer fősre csökkentette táborukat, és a dzsungelekre, valamint az ország hegyvidékes részeire korlátozta felségterületüket.

A FARC azonban továbbra is jelentős hatalommal bír néhány vidéki területen, elsősorban az ország déli őserdőiben, ahol titkos táborokban már egy évtizede tartja fogva túszait. A gerillák 2010-ben a kolumbiai hadsereg és rendőrség 488 tagját ölték meg hivatalos statisztikák szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik