Nagyvilág

Kolumbia: tízezer ismeretlen holttestet azonosítottak

Többségük a több évtizedes belső konfliktusok áldozatai, amelyekben a baloldali gerillák, a jobboldali milíciák és a kormányzati biztonsági erők állnak egymással szemben.

A kolumbiai hatóságok az elmúlt öt hónapban azonosították csaknem tízezer ember jeltelen sírokból feltárt maradványait – közölte csütörtökön German Vargas belügyminiszter, hozzátéve, hogy még legalább ugyanennyi vár azonosításra.

A szóban forgó meghalt emberek többsége azoknak a több évtizedes kolumbiai belső konfliktusoknak az áldozatai, amelyekben a baloldali gerillák, a jobboldali milíciák és a kormányzati biztonsági erők állnak egymással szemben.

Az azonosítást úgy végezték el, hogy összevetették a holtestekről levett ujjlenyomatokat a népesség-nyilvántartó hivatalban őrzött adatokkal. Az azonosítottak 88 százaléka férfi. Ivan Cepeda parlamenti képviselő elmondta, hogy titkos sírokban találtak további legalább tízezer holttestet, de ezeket nem tudják azonosítani, mert vagy fiatalkorúak voltak, vagy elveszett a személyi igazolványuk vagy annak idején rosszul vettek tőlük ujjlenyomatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik