Nagyvilág

Megbetegíti a görögöket a gazdaság

Egyre többen válnak súlyosan depresszióssá és drogfüggővé, a takarékoskodás miatt pedig egyre kevesebb ember kapja meg a szükséges egészségügyi ellátást.

A görög adósságválság az ország polgárainak egészségét is sújtja: növekszik az öngyilkosságok száma, egyre több ember fordul drogokhoz és prostitúcióhoz, gyors ütemben emelkedik a HIV-fertőzöttek száma – közölték hétfőn kutatók.

A megszorítások és a növekvő munkanélküliség következtében egyre több ember válik súlyosan depresszióssá és drogfüggővé, a kórházak költségvetésének csökkentése és az egészségügyi szolgáltatásokon való takarékoskodás következtében pedig kevesebb ember kapja meg a szükséges ellátást.

“Aggodalomra ad okot az egészséggel kapcsolatos kép Görögországban” – mondta David Stuckler, a brit Cambridge-i Egyetem szociológusa, aki jelentését a Lancet című orvosi folyóiratban tette közzé.

Stuckler csoportja elemzésében úgy találta, hogy 2007 és 2009 között 17 százalékkal emelkedett az öngyilkosságok száma, a görög parlament nem hivatalos adatai szerint azonban ez a növekedési arány még nagyobb, akár 25-40 százalék is lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik