Nagyvilág

Kedden eldőlhet Timosenko sorsa

Az ügyészség hét év börtönbüntetés kiszabását kérte az egykori ukrán kormányfőre.

A kijevi bíróság előreláthatólag kedden hirdet ítéletet Julija Timosenko volt kormányfő perében; a döntésnek várhatóan komoly következményei lesznek a volt szovjet köztársaság és az Európai Unió viszonyára. Az ukrán és a nemzetközi média várhatóan megrohamozza a Pecserszki kerületi bíróság kis tárgyalótermét, ahol Rogyion Kirejev tanácsvezető bíró a tervek szerint közép-európai idő szerint 8 órakor kezdi meg az ítélet kihirdetését. Az ítélet felolvasása várhatóan három-négy órán át tart, – közölte hétfőn a vádlott egyik ügyvédje.

A június 24-én kezdődött perben az ügyészség hét év börtönbüntetés kiszabását kérte az augusztus 5. óta előzetes letartóztatásban lévő Timosenkóra. A védelem a felmentését kérte, arra hivatkozva, hogy a per politikai indíttatású, s nem történt bűncselekmény.

Timosenko elítélése miatt súlyosan megromlanának az Ukrajna és az Európai Unió közötti kapcsolatok. Az unió ugyanis “súlyos ügynek” tartja a 2004. évi “narancsszínű forradalom lelke” elleni pert, amely rányomhatja a bélyegét a társulási szerződésről Kijevvel jelenleg is folyó tárgyalásokra. Herman Van Rompuy, az EU elnöke szeptember végén az EU varsói partnerségi csúcstalálkozóján közölte, hogy a kérdést többször is megvitatták Viktor Janukovics ukrán elnökkel.

Az ellenzéki vezetőnek hivatali visszaélés vádjával azért kellett bíróság elé állnia, mert 2009-ben miniszterelnökként olyan orosz-ukrán gázszállítási szerződéseket írt alá, amelyek a vád szerint Ukrajna számára előnytelenek voltak. A főügyészség más korrupciós ügyekkel is meggyanúsította a volt kormányfőt, például az üvegházhatású gázkibocsátási kvóták értékesítéséért kapott pénz nem rendeltetésszerű felhasználásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik