Nagyvilág

Hét év börtönt kaphat– Timosenko

A bíró elutasította a kérést, hogy megvizsgálják a volt ukrán kormányfő - a védők szerint -ártatlanságát bizonyító újabb dokumentumokat.

Hétévi börtönbüntetés kiszabását kérte kedden az ügyész a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt Julija Timosenko volt ukrán kormányfőre.

“A bírósági vizsgálat eredményei alapján kérjük, hogy a bíróság nyilvánítsa Timosenkót bűnösnek. Az elkövetett bűncselekmény súlyosságára való tekintettel hétévi szabadságvesztés kiszabását kérjük” – közölte az ügyész, aki azt is indítványozta, hogy Timosenkót három évre tiltsák el bizonyos tisztségek betöltésétől.

A vád kérte továbbá a Naftohaz ukrán állami gázipari vállalat 1,516 milliárd hrivnyás (200 millió dolláros) követelésének kifizetését, a vád szerint az okozott kár értékének megtérítését.

A 2004-es “narancsszínű forradalom” vezéralakját, Timosenkót azzal vádolják, hogy 2009-ben, miniszterelnöki hatáskörét túllépve, Ukrajnát megkárosító gázszállítási szerződéseket kötött Oroszországgal.

A tárgyalást szerdára napolták el.

A tárgyalás előtt rohamrendőröket vezényeltek a bíróság körüli utcákba. A bíróság épülete előtt a volt kormányfő több száz híve tüntet sátrakban. Egy újságíró szemtanúja volt annak, hogy a bíróság épülete előtt összetűztek rendőrök és a volt kormányfő hívei.

Az Európai Unió nagy figyelemmel kíséri a pert. Brüsszel attól tart, hogy az ügy valójában politikai leszámolás, Viktor Janukovics elnök rendszere esetleg így kíván megszabadulni legfőbb ellenlábasától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik