Nagyvilág

Egyre nagyobb gond a belső vándorlás Kínában

A vidékről felköltöző milliók komoly próba elé állítják a közszolgáltatókat és a szociális ellátórendszert, és a központi vezetést is.

Az elmúlt években átlagosan évi tízmillió falusi települt át a városokba Kínában, és jelenleg nagyjából 221 millió migráns munkás él az országban – derül ki a Nemzeti Népesség- és Családtervezési Bizottság jelentéséből. A migránsok száma a következő tíz évben több mint százmillióval növekszik majd a bizottság szerint. Az új migráns nemzedék 76 százaléka1980 után született, és – az előző generációtól eltérően – végleg városlakóvá válna, nem tervezi a visszatérést szülőfalujába.

A bizottság szerint az évtized végére a jelenlegi 670 millióról 800 millió fölé emelkedhet a városlakók száma az országban. Ez nehéz kihívást jelent a központi kormányzatnak, amelynek komoly akadályokat kell ezzel kapcsolatban leküzdenie.

Az egyik legnagyobb gond a városok kapacitáshiánya, a közszolgáltatók sincsenek felkészülve újabb tömegek ellátására, és a szociális ellátórendszer sem bírná el a fokozott terhet. További gondot jelent, hogy a migráns munkásokat gyakran másodrangúként kezelik, ami – az óriási jövedelmi különbségekkel együtt – súlyos társadalmi elégedetlenség forrása.

A központi vezetés az alapvető egészségügyi ellátásnak és társadalombiztosítási juttatásnak a munkáltatók általi garantálásával próbál segíteni helyzetükön, emellett lassítaná, szabályozná az urbanizációt, hogy az fenntartható keretek közt maradjon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik