Nagyvilág

Fagyállóval szennyezett ecet ölt Kínában

Az ételmérgezés 11 ember halálát okozta, és 120-an lettek rosszul egy böjt utáni vacsorán.

Az áldozatok a hszincsiangi autonóm területen élő kisebbségi muszlimok voltak, akik a tradicionális böjt után együtt vacsoráztak. A nyomozók azt állapították meg, hogy az ecetet olyan műanyag hordókban tárolták, amelyekben előtte fagyállót tartottak

A kínai hírügynökség, a Hszinhua információi szerint az ételmérgezésben meghalt gyerekek között hatéves is volt. Az ecet miatt rosszul lett 120 ember közül egy állapota továbbra is válságos.

Kínában meglehetősen gyakran fordulnak elő ételmérgezéses esetek, egyrészt mivel az élelmiszertermelők sokszor illegális vagy kifogásolható minőségű adalékanyagokat használnak, másrészt, főként vidéken, a rossz higiéniai szabványok és a hatósági ellenőrzés hiánya eredményez mérgezést.

2008-ban legkevesebb hat gyerek meghalt, 300 ezer pedig megbetegedett miután melamin porral szennyezett tejet ivott. A termelők azért keverték a nitrogénben gazdag vegyületet a tejbe, hogy az proteinben gazdagabban tűnjön.

Szintén gyakoriak a bosszúból elkövetett ételmérgezéses esetek. Idén áprilisban egy tejtermelő nitritet kevert egy konkurens termelő termékeibe. A mérgezett tej három gyerek halálát okozta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik