Nagyvilág

„Az iPad nyomkodása nem elnöki feladat”

Legalábbis a fehérorosz államfő szerint, aki úgy tartja, hogy a táblagép és a wi-fi hétéves kisgyerekek játékszerei.

Alekszandr Lukasenko erről egy orosz újságíróknak tartott sajtótájékoztatón beszélt, ahol büszkén tárta a sajtó munkatársai elé a legutóbbi közvélemény-kutatási adatokat, melyek szerint Fehéroroszország lakosságának 70 százaléka töretlenül bízik az államfőben, 60 százalék pozitívnak értékeli az élethelyzetét, az állampolgárok több mint a fele pedig abszolút bizakodó a jövőt illetően.

A népszerűségi indexekkel kapcsolatos kérdések azzal kapcsolatban vetődtek fel, hogy a rendőrség Minszkben őrizetbe vette egy jelenleg Litvániában működő független közvélemény-kutató intézet vezetőjét, akit drogkereskedelem és kábítószer-birtoklás gyanújával kérdeztek ki egy rendőrkapitányságon. Oleg Manajev ellen azután léptek fel a fehérorosz hatóságok, hogy intézete azt állította: 20 százalék alá csökkent Lukasenko népszerűsége az országban.

A fehérorosz elnök ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy nem hisz olyan függetlennek mondott szociológiai felméréseknek, amelyek nyugati megrendelésre készülnek. Neki bőven elegendő az, amit a kormány alá rendelt hazai statisztikai hivatal az asztalára tesz, egyéb nem is jut el hozzá.

Mikor az újságírók megemlítették, hogy egy tábla-PC segítségével a világhálón más véleményekkel is meg lehet ismerkedni, Lukasenko közölte, hogy az iPad nyomkodása nem államfőhöz méltó feladat. Ő olyan konzervatív elnök, aki nem az internetnek, hanem a kézzelfogható dokumentumoknak hisz, amelyekből naponta három pudnyit kell átlapoznia (1 pud = 16 kg).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik