Nagyvilág

Kadhafi szülővárosa nemsokára az új líbiai vezetésé lehet

Jelenleg tüzérséggel vívott állóháború zajlik Szirtnél, mert az átmeneti kormány erői a roham előtt megvárják, amíg a civilek elhagyják a települést.

Napokon belül az új líbiai vezetés erőinek a kezére kerülhet Szirt, Moammer Kadhafi, elűzött diktátor szülővárosa – jelezték szerda este az átmeneti kormány katonai vezetői.

Helyi beszámolók szerint a Kadhafihoz hű erők és a várost ostromlók szerdán újabb tüzérségi pártbajt vívtak egymással, az új hatalom fegyveresei azonban egy tapodtat sem haladtak előre, vagyis egyelőre csak állóháború zajlik.

Favzi Abu Kataf védelmi miniszterhelyettes ugyanakkor hangoztatta: megvárják, hogy a civilek elhagyják a várost. Ezt követően indítják meg a végső rohamot, és ezután nagyjából két nap elég lesz ahhoz, hogy bevegyék a települést.

A támadók a hét elején Szirt Abu Hadi nevű peremkerületét foglalták el, amely 16 kilométerre van a városközponttól. Kadhafi Abu Hadiban született, amikor az még egy önálló falu volt, majd később olvadt be Szirtbe. Így a városrész elfoglalása stratégiai jelentőségén túl, fontos abból a szempontból is, hogy erősíti a támadók harci morálját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik