Nagyvilág

Ártatlannak nyilvánított egy pedofíliával vádolt papot a Vatikán

Az ügy pikantériája, hogy a felmentés ellenére Sciberras atya rendje korlátozza papi hivatásának gyakorlását: gyerekeket nem bíznak rá.

Ártatlannak nyilvánított a Vatikán egy máltai papot, akit azzal vádoltak meg, hogy kiskorúak ellen követett el szexuális visszaélést.

A rend, amelyhez Sciberras atya tartozik, azonban szerdán közölte: korlátozza papi hivatásának gyakorlását, kiskorúak felügyeletét nem bízza rá.

A vatikáni hittani kongregáció a rendnek küldött értesítésében úgy vélte, nincs elegendő erkölcsi bizonyosság a pap elleni vádak igazolására.

A Sciberras és három másik pap által még a nyolcvanas évek végén elkövetett, állítólagos szexuális zaklatásokat egyik áldozatuk, Lawrence Grech fedte fel 2003-ban. Két papot – akikről első fokon bebizonyosodott a pedofília vádja – egy máltai bíróság augusztusban 5, illetve 6 évi szabadságvesztésre ítélt. Mindketten fellebbeztek. Az ügybe keveredett negyedik pap januárban elhunyt.

XVI. Benedek pápa 2010 áprilisában látogatott Máltára, és találkozott a papi visszaélések néhány áldozatával, akiket arról biztosított, hogy a katolikus egyház minden tőle telhetőt megtesz a vádak kivizsgálása és az elkövetők bíróság elé állítása érdekében, amennyiben meggyőző bizonyíték van bűnösségükre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik