Nagyvilág

Világsztárokkal ünnepelteti születésnapját a csecsen elnök

Kevin Costner, Jean-Claude Van Damme és Eva Mendes is megjelennek az eseményen. Ramzan Kadirov eredetileg azt kérte: ne csapjanak neki nagy bulit.

Világsztárok fellépésével ünnepli Groznij, a csecsen főváros szerdán alapításának 193. évfordulóját, de erre a napra esik a csecsen elnök, Ramzan Kadirov születésnapja is.

Bár a múlt héten Kadirov még kirúgással fenyegette meg a kerületi és városi vezetőket, amennyiben ajándékokkal merészelik felköszönteni 35. születésnapján, és szerény, szűk körű ünnepet ígért, a főváros napja mégis alkalmat adott arra, hogy számos orosz- és világhírességgel emeljék az esemény fényét Groznijban.

A főváros új üzletközpontja, a Groznij-city felavatása alkalmából rendezett nagyszabású show-műsorra Kevin Costner, Jean-Claude Van Damme, Eva Mendes színészeket, valamint Vanessa-Mae brit hegedűművészt is meghívták, akinek a gázsija 500 ezer dollár – értesült az Utro.ru orosz hírportál. Shakirát, a kolumbiai popsztárt is Groznijba várták, utóbbi azonban Twitteren közölte, hogy egyáltalán nem volt szándéka részt venni a koncerten.

Miközben emberi jogi szervezetek emberrablásokkal és gyilkosságokkal vádolják Ramzan Kadirovot, az orosz államfő tanácsadója, Murat Zjazikov Groznij újjáépítőjeként üdvözölte a csecsen elnököt. Kadirov a Rosszija-24 televíziónak úgy nyilatkozott, hogy Csecsenföld támogatott régióból hamarosan támogatóvá válik, köszönhetően az észak-kaukázusi köztársaságban végrehajtott és megkezdett beruházásoknak.

Az elnök ellentmondásos politikai utat járt be. Az első, 1994-1996 között lezajlott csecsen háború idején apjával együtt még a szeparatistákkal az orosz hadsereg ellen harcolt, 1999-ben azonban apja, Ahmad Kadirov csecsen mufti oldalán átállt Moszkvához, majd később Csecsenföld elnöke lett; 2004. május 9-én pokolgépes merényletben vesztette életét.

Az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldet 2007. április 5-e óta elnökként vaskézzel irányítja Ramzan Kadirov, akire a Kreml bizton támaszkodhat az egész Észak-Kaukázust elborító iszlamista lázadás elfojtását célzó erőfeszítéseiben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik