Nagyvilág

Stratégia együttműködés India és Afganisztán között

A gazdasági és biztonsági kapcsolatok elmélyítését célzó egyezménnyel Kabul a nemzetközi erők kivonására készül.

India és Pakisztán megállapodást kötött a stratégiai együttműködésről – jelentette be közös sajtótájékoztatóján Manmohan Szingh indiai kormányfő és Hamid Karzai afgán elnök Újdelhiben. A gazdasági és biztonsági kapcsolatok elmélyítését célzó egyezményt egy olyan időpontban írták alá, amikor Afganisztán átértékeli kapcsolatait a térség országaival a nemzetközi erők kivonásának perspektívájában.

Karzai kedden érkezett kétnapos látogatásra Indiába, amely Afganisztán egyik legnagyobb segélyező országa. Az afganisztáni háború 2001-es kezdete óta India mintegy kétmilliárd dollárt fektetett különböző projektekbe, kezdve autóutak építésétől az afgán parlament épületének felhúzásáig.

India afganisztáni kapcsolaterősítését ugyanakkor egyre nagyobb aggodalommal figyeli térségbeli ellenlábasa, Pakisztán, amely egy Iszlámábád-barát kormányt látna szívesen Kabulban, és nem egy Indiával jó kapcsolatban lévő afgán vezetést. Az atomfegyverekkel is rendelkező India és Pakisztán a második világháború után három háborút is vívott egymással.

Bár Pakisztánnak jóval nagyobb a befolyása Afganisztánban, Afganisztán és Pakisztán kapcsolatai az utóbbi hetekben meglehetősen feszültté váltak, különösen Burhanuddin Rabbani volt afgán elnök szeptemberi meggyilkolása után. Kabulban ugyanis azt gondolják, hogy a pakisztáni hírszerző szolgálatok szőttek összeesküvést Rabbani megölésére. Karzai azzal is vádolja Pakisztánt, hogy támogatja az afgán lázadók csoportjait.

“Ebben a helyzetben a látogatás nagy gyomorgörcsöt okoz Iszlámábádnak” – mondta Szájed Nakvi, egy indiai agytröszt kutatója. Hozzátette, hogy ez nem szerencsés India szempontjából, mert Pakisztán sértésként fogja megélni Karzai látogatásának minden eredményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik