Nagyvilág

Karzai: haszontalan a tálibokkal a békéről tárgyalni

Hamid Karzai afgán elnök úgy véli, hogy haszontalan a tálib felkelőkkel a békéről tárgyalni, helyettük a szomszédos Pakisztánnak kellene a valódi partnernek lennie.

Karzai évek óta a tálibokkal való megbékélést szorgalmazta. Mint mondotta, ez értelmetlenné vált azt követően, hogy egy magát békeküldöttnek kiadó tálib meggyilkolta Karzai megbízottját, Burhanuddin Rabbani egykori afgán elnököt szeptember 20-án.

Az afgán titkosszolgálat bejelentette, hogy bizonyítékokat adtak át a pakisztáni hatóságoknak arról, hogy a Rabbani elleni merényletet a szomszédos országban tervelték ki.

Az Országos Biztonsági Igazgatóság (NDS) szóvivője, Lutfulla Masal szombaton a sajtónak elmondta, hogy az összeesküvés tervét a tálib vezetőknek is otthont adó Kvetta pakisztáni városban szőtték, s erről fényképeket, címeket és térképeket adtak át Kabulban a pakisztáni külképviseletnek.

“A Rabbani ellen elkövetett gyilkosság kulcsszereplőjét őrizetbe vették, és ő számos meggyőző bizonyítékot adott át a merénylet kitervelésének helyszínéről és mikéntjéről” – közölte a szóvivő.

A tálibok eddig nem vállalták a merényletet, pontosabban: órákkal a gyilkosság után a Reuters brit hírügynökséggel egy tálib szóvivő Pakisztánból közölte, hogy a szervezet a felelős a merényletért, majd később ezt nyilatkozatban vonta vissza hozzáfűzve, hogy a tálibok nem hajlandóak kommentárt fűzni Rabbani megöléséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik