Nagyvilág

Megvan a világ legerőszakosabb vidéke

Három és félszer több gyilkosság történik Latin-Amerikában, mint átlagban a világ többi részén.

Az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) 2011. évi jelentése Latin-Amerikát jeleníti meg a világ legerőszakosabb régiójaként – írja a Kitekintő. A mutatók egy kegyetlen világ képét sugallják. A világsajtó a térségben elkövetett vérengzésektől hangos, a drogkartellek szabadon kereskednek, sőt egyre csak bővítik piacaikat, és időnként véres háborúkat vívnak, a fegyverkereskedelem pedig fénykorát éli.

A 100 ezer főre eső gyilkosságok száma itt 27, míg Afrika a második hellyel “büszkélkedhet” a kontinensen elkövetett 22 gyilkossággal.Az esetek száma az egyes alrégiók esetén még nagyobb. Közép-Amerikában a legnagyobb méretű az erőszak – Salvadorban 71, Guatemalaban 52 esetet regisztráltak hivatalosan. A világátlag egyébként 8 gyilkosság 100 ezer főre vetítve.

A határokon átívelő kábítószer-kereskedelem egyre nagyobb méreteket ölt. Annak ellenére, hogy hatalmas összegek folynak be az országok gazdaságaiba a kábítószer-kereskedelem által, mégis ez a fejlődést leginkább akadályozó tényező.

A gazdasági szféra mellett a társadalmi jólétre is kihatással vannak az erőszakos cselekmények, a latin-amerikaiak mintegy 70 százaléka érzi fenyegetve magát. Nem is csoda, hiszen a már annyiszor említett drogkereskedelem ezerszámra szedi áldozatait, csak Mexikóban az elmúlt öt évben 40 ezer ember halt meg a kábítószer-kereskedelemel kapcsolatos bűncselekményekkel összefüggésben. A halálos áldozatok döntő többsége 15 és 34 év közötti fiatalemberek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik