Nagyvilág

Először lehet magánvállalkozó a kínai központi bizottságban

Tagja lehet a Kínai Kommunista Párt központi bizottságának a leggazdagabb kínai milliárdos.

Hivatalosan is felkerült Kína leggazdagabb milliárdosa, Liang Veng-en (Liang Wengen) a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottságának (KB) tagjelöltlistájára. Megválasztása esetén a Sany nehézipari vállalat alapítója lehet az első magánvállalkozó a párt 300 legbefolyásosabb tagját tömörítő testületben, amely a KKP politikájának irányvonalairól dönt.

A negyedévente összeülő testület választja meg tagjai közül a párt politikai bizottságának a tagjait, amelynek állandó bizottsága az ország legmagasabb szintű döntéshozó testülete. A KKP idén 90 éves történelmében még sosem jutott politikán kívülről érkező párttag ilyen magasra.

Az 55 éves, 9,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Liang Veng-en 2004-ben csatlakozott a párthoz, és 2007-ben már a 17. pártkongresszus delegáltja volt.

A milliárdos ugyan nem teljes jogú, hanem úgynevezett tartalékjelölt, vagyis szavazásra nem lenne joga, esetleges megválasztása azonban mindenképp jelképes értékű, a kínai politikai reform egyik fontos eleme lehet – vélik nemzetközi politikai szakértők. A magánszektor bevonásával a KKP erősítené legitimációs bázisát, s törekvésének megfelelően a társadalom szélesebb képviseletét valósítaná meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik