Nagyvilág

Marad a NATO Afganisztánban 2014 után is

A magyar vezérkari főnök erről a szervezet katonai bizottságának tanácskozása után nyilatkozott a sajtónak.

Nem hagyja el a NATO teljesen Afganisztánt, miután átadja a helyi erőknek az ország biztonsági felügyeletét – mondta Benkő Tibor vezérkari főnök hétfőn, a NATO Katonai Bizottságának konferenciáját követően az MTI-nek.

A tanácskozás részvevői egyetértettek abban, hogy Afganisztán biztonságát csak a megfelelően kiképzett és felszerelt helyi erők szavatolhatják, és ennek fejlesztésében ma is jelentős előrelépések történnek – fogalmazott a vezérkari főnök a Sevillában tartott háromnapos konferenciát követően, de már Budapesten nyilatkozva.

Mint hangsúlyozta: az ország biztonsági felügyeletének átadása nem jelenti, hogy a NATO teljesen kivonul Afganisztánból; a jelenlegi elképzelések szerint az átmenet során, majd 2014-et követően is segíti a szövetség a helyi erőket a kiképzés, a logisztika és egyéb képességek fejlesztése területén.

A konferencián szó volt az arab világban bekövetkezett átalakulásokról, az “arab tavasz” hatásairól és az ehhez kapcsolódó műveletekről. A vezérkari főnökök megtárgyalták a folyamatban lévő műveletek és a parancsnoki struktúra átalakításával kapcsolatos kérdéseket is.

A találkozó zárásaként a résztvevők Knud Bartels tábornokot, a jelenlegi dán vezérkari főnököt választották a NATO Katonai Tanácsa elnökévé, aki jövő nyáron Gianpaolo Di Paola admirálist váltja a poszton – közölte Benkő Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik