Nagyvilág

Szenátornak jelölnék a fejbelőtt képviselőnőt

Az orvosok szerint egy év kell hozzá, hogy kiderüljön, felépülhet-e.

Párttársai elindítanák a január elején Tucsonban fejbelőtt demokrata képviselőnőt, Gabrielle Giffordsot a jövő évi szenátorválasztáson, pedig orvosszakértők szerint legalább egy évet kell várni arra, hogy kiderüljön, egyáltalán fel tud-e épülni agysérüléséből – jelentette csütörtökön a USA Today.

Három demokrata honatya, Giffordsnak a gyógyulás felé tett “hihetetlen lépéseire” hivatkozva március 15-én adománygyűjtést tart a politikusasszony 2012-es kampánya számára, Raul Grijalva arizonai képviselő pedig egyenesen úgy nyilatkozott: “határozottan lehetséges”, hogy a képviselő harcba szállhat a visszavonulni készülő arizonai republikánus szenátor, Jon Kyl posztjáért.

Az agyi bal félteke súlyos sérülésének gyógyulási esélyei ugyanakkor – a jobbulás kezdeti, “csodával határos” megnyilvánulásai ellenére is – szakértők szerint csak hónapok múlva lesznek felmérhetők.

“Egy év múlva nagyjából világos lesz, hogy milyenek az esélyei” – jelentette ki a USA Todaynek Joel Stein, a New York-i Presbiteriánus Kórház rehabilitációs intézetének igazgatója. – “Nem elképzelhetetlen, hogy visszatérhessen a kongresszusba, de nem valószínű, hogy ugyanolyan lesz, mint volt.”

Mark Ashley, a kaliforniai Bakersfield Idegi Készségek Központjának vezérigazgatója szerint Giffords agyának gyógyulási képessége nagyban függ annak “rugalmasságától”, vagyis attól, hogy más agyterületek át tudják-e venni a lövedék által szétroncsolt szövetek feladatait. Ezeket pedig intenzív gyakorlatok és ismétlések segítségével lehet “újraképezni”, ami legkevesebb egy vagy két évet vesz igénybe. Ennyi idő után azonban a gyógyulás esélyei erősen romlani kezdenek.

A képviselőnőt kezelő houstoni rehabilitációs intézet orvosai szerint Giffords, a terápia részeként dalokat énekel, köztük Don McLean 9 perces szerzeményét az American Pie-t. William Weiner, a marylandi egyetem neurológiai tanszékének elnöke szerint azonban ennek semmi köze ahhoz, hogy a politikus tud-e majd beszélni, mert az éneklés és a beszédközpont között nincs összefüggés.

Ashley emellett arra is rámutatott, hogy a homloklebeny sérülése súlyos következményekkel járhat az önkontroll gyakorlása szempontjából, ami egy politikusnál semmiképpen sem elhanyagolható szempont.

Gabrielle Giffords állapotáról az őt felkereső David Lyon rabbi a CNN hírtelevíziónak csak annyit nyilatkozott, hogy a képviselőnő képes mosolyogni, felismeri az embereket és hogy sokat jelent számára az ima.

Korábbi lapértesülések szerint Giffords áprilisban személyesen megjelenik majd az Endeavour űrsikló utolsó fellövésén, amelynek parancsnoka a férje, Mark Kelly lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik