Nagyvilág

Az OMV-nél is házkutatást tartott az EB

Az OMV-nél is tartottak elõre be nem jelentett ellenõrzést az Európai Bizottság munkatársai - erõsítette meg szerdán Gerhard Roiss, az osztrák energiaipari vállalat vezérigazgatója, de részleteket nem közölt.

Roiss az osztrák rádió déli hírmûsorában megerõsítette, hogy az OMV is azok között a vállalatok között van, ahol vizsgálódtak a versenyjogi hatóság ellenõrei. Mint mondta, olyan európai vállalatokat vizsgálnak, amelyek Oroszországból vásárolnak földgázt. Hozzátette, hogy az OMV együttmûködik a hatóságokkal. Részleteket a folyamatban lévõ eljárásra hivatkozva nem közölt. “Engedje meg, hogy a kommunikációt ebben az ügyben átengedjem a hatóságoknak” – mondta az ORF riporterének.

A bizottság kedden közleményben tudatta, hogy versenyszabályok megsértésének gyanúja miatt elõre be nem jelentett ellenõrzéseket végzett a gázellátásban és -tárolásban tevékenykedõ vállalatoknál. Jelezte azt is, hogy az ellenõrzés összesen tíz országban, elsõsorban a kelet- és közép-európai tagállamokban, a gázszektorban tevékenykedõ társaságokat érint. A váratlan ellenõrzés nem jelenti azt, hogy bármely vállalatot versenyt sértõ tevékenységgel vádolnának – szögezte le a bizottság.

Kedden a német RWE AG cseh leányvállalata, az osztrák OMV és a lengyel PGNiG is megerõsítette külföldi hírügynökségeknek, hogy európai uniós szakemberek vizsgálatot tartottak náluk kedden. A magyarországi E.On az MTI megkeresésére szintén megerõsítette, hogy náluk is jártak az uniós ellenõrök.
Bár az Európai Bizottság közleményében nem közölt arra vonatkozó információt, hogy pontosan milyen területet vizsgálnak, az RWE németországi leánya a Reuters brit hírügynökséggel közölte: a Gazprom orosz gázóriással kötött gázszerzõdések esetleges versenyellenes elemei után kutatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik