Nagyvilág

A Hír TV és a TV2 romániai kábelszolgáltatókkal pereskedik

A tévétársaságok azt szeretnék, hogy valamennyi előfizető után fizessenek nekik sugárzási díjat a szolgáltatók.

A Hír TV és a TV2 beperelte azokat a romániai kábeltelevíziós társaságokat, amelyeknek a szolgáltatói csomagjában szerepel a két magyarországi tévécsatorna – adta hírül szerdán a Transindex című romániai magyar hírportál.

A lap úgy tudja, hogy a tévétársaságok azt szeretnék: valamennyi előfizető után fizessenek nekik sugárzási díjat a romániai kábeltévé-szolgáltatók, vagyis nem csak a magyar, hanem a román fogyasztókat is számítsák bele az előfizetői körbe.

A Transindex szerint a románok és a magyarok által vegyesen lakott településeken, vagy a szórványtelepüléseken a román nemzetiségű előfizetők után is fizetniük kellene a kábeltársaságoknak, ami ezeken a településeken hátrányos helyzetbe hozná a szolgáltatókat. A két televízió visszamenőleg is behajtaná a sugárzási díjakat.

Szász Attila, a román Országos Audiovizuális Tanács (CNA) tagja az MTI-nek szerdán elmondta: ő is csak a sajtóból értesült, hiszen az állami hatóság nem illetékes az ügyben, mivel cégek közötti kereskedelmi szerződésekről van szó. Hozzátette: a magyar tévéadóknak a romániai kábeltévés szolgáltatók csomagjában való jelenléte főleg a szórványban érzékeny kérdés, ugyanis általában az ott élő magyarok körében váltja ki a legnagyobb elégedetlenséget, ha a műsorszolgáltató kivesz a csomagból egy magyar nyelvű adót, mivel a magyar nyelvű televíziós kínálat szegényesebb, mint a tömbmagyarság vidékein. Szász aláhúzta: a hatóság minden olyan kezdeményezést támogat, amely a magyar nyelvű televíziózás bővítésére irányul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik