Nagyvilág

Útépítést állított le a bolíviai indiánok tiltakozása

Az indiánok heves tiltakozása miatt a bolíviai elnök felfüggesztette az útépítést az őslakosok lakta területen.

Evo Morales elnök helyi idő szerint hétfőn közleményében arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy amíg tart az országos vita, felfüggeszti a beruházást. Morales közölte, hogy addig szünetel a munka, amíg az érintett tartományok népszavazáson nem foglalnak állást az országút sorsáról.

Mintegy ezer indián őslakos több mint egy hónappal ezelőtt, augusztus közepén indult útnak gyalogszerrel az amazonasi Trinidad városából, hogy 600 kilométeres út megtétele után a fővárosban, La Pazban tüntessen az autópálya-építés ellen. Vasárnap Yucumo városánál a rendőrség könnygázzal próbálta szétoszlatni az indiánokat. A csetepatéban többen megsérültek, ezért több városban tüntetés volt. A hatóságok mintegy 300 indiánt állítottak elő kitoloncolásra, de egy közeli városka lakói kiszabadították őket, és megfutamították a rendőröket.

Tiltakozva a hatóságok erőszakos fellépése miatt hétfőn lemondott Cecilia Chacón védelmi miniszter.

Az amazonasi indiánok attól tartanak, hogy a brazil pénzből épülő országút tönkreteszi vadász- és halászterületeiket lakóhelyük környékén, az Isiboro Sécure nemzeti parkban, ahol mintegy 50 ezer őslakos él. Felháborodásukat fokozta, hogy Evo Morales elnök – maga is indián – a nyáron kijelentette: az utat megépítik a parkon át “akár akarják, akár nem”.

Az út egy nemzetközi közlekedési folyosónak lenne a része, amely Chilén, Bolívián és Brazílián keresztül kötné össze a kontinens csendes- és atlanti-óceáni partvidékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik