Nagyvilág

Milliárdos a diplomaták parkolási tartozása New Yorkban

A New York-ban és Washingtonban dolgozó külföldi diplomaták többmilliárd forintnyi összeggel tartoznak.

Csak New York városának 16,7 millió dollárnyi (3,5 milliárd forint) parkolási díjjal és bírsággal tartoznak a városban dolgozó diplomaták. Washingtonban ez a szám több mint félmillió dollár (százmillió forint).

A 289 külképviseletnek, és az ENSZ-nek otthont adó New York városának a legnagyobb összeggel Egyiptom tartozik. Az afrikai ország diplomatái 1,9 millió dollárnyi (400 millió forint) tartozást gyűjtöttek össze, a második Nigéria 1 millióval, a harmadik pedig Indonézia 725 ezer dollárral. Még a Vatikán sem kivétel, igaz a Szentszék mindössze 25 dollárral tartozik Washingtonnak, egy, azaz egy darab lejárt parkolójegy miatt.

A jelenlegi szabályok szerint az Egyesült Államok a parkolási tartozás 110 százalékával kurtíthatja az adott országnak adandó segélyét. New York-ki kongresszusi képviselők elmondása szerint azonban a két város így sem jut a pénzéhez. Ezért három képviselő törvényjavaslatot nyújtott be, amely megtiltaná az amerikai külügyminisztériumnak, hogy diplomata rendszámot adjon a tartozó követségeknek. A javaslat bizottsági szakaszban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik