Nagyvilág

Erős tájfun érte el a Fülöp-szigeteket

Legalább öt ember halálát okozta a Fülöp-szigetekre erős szelekkel lecsapott Nesat tájfun.

A tájfun helyi idő szerint kedd hajnalban érte el az ország legnagyobb szigetét, amelyet a hatalmas, 650 kilométer átmérőjű vihar szinte teljesen befedett – jelentette a helyi sajtó. A 120 kilométer per órás szeleket korbácsoló vihar áradásokat és földcsuszamlásokat okozott a területen, a tengerpartokat pedig pálmafanagyságú hullámok csapkodták.

Manilában a tájfun miatt szünetel az oktatás az iskolákban és az egyetemeken, a kormányzati hivatalokat zárva tartják, és a parlament sem ülésezik. A víz alá került amerikai nagykövetség szintén zárva tart. Több belföldi repülőjáratot törölni kellett, és a szigetek közti kompközlekedés is akadozik.

A tájfunnak eddig legalább öt halálos áldozata van. Egy kisgyereket egy megáradt folyó ragadott magával, egy nagymamát és három unokáját pedig egy, a házukra dőlt fal ölt meg – jelentette a Philippines Star, helyi rádiók jelentésére hivatkozva. Négy halász a tengeren tűnt el, miután a nagy hullámok felborították csónakjukat.

A főváros alacsonyabban fekvő részein megkezdték az emberek evakuálást, miután elkezdtek megáradni a folyók. Egy manilai kórházban kénytelenek voltak kiüríteni a földszintet, miután méteres víz lepte el a kórtermeket. A betört víz miatt leálltak a kórház generátorai, és az épületben nincsen áram – jelentette a Sun Star. Luzon szigetén sok helyen jeleztek áramkimaradásokat.

Az anyagi kár nagyságáról egyelőre nincsenek adatok, de a helyi Vöröskereszt vezetője szerint „várhatóan nagy károkat” fog okozni a vihar. A helyi meteorológiai intézet közlése szerint a tájfun legyengült a szárazföld felett, és a nyugatra tartó vihar várhatóan csütörtökön hagyja el az országot.

A Nesat idén már a 16. nagyobb vihar, amelyik lecsapott a Fülöp-szigetekre, és eddig ez a legerősebb. A tájfun majdnem pontosan két évvel a több mint négyszáz halálos áldozatot követelő Ketsana tájfun után érkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik