Nagyvilág

Négy napig vánszorgott törött lábbal a sivatagban

Az idős amerikai hegymászót abban az amerikai kanyonban érte baleset, ahol a 127 óra című film főszereplője is bajba került.

A 64 éves Amos Wayne Richards egyedül vágott neki még szeptember elején Utah államban a Little Blue John kanyon megmászásának. Mint a ma már otthonában lábadozó Richards a helyi televíziónak elmondta, túráját az Oscar-díjra jelölt 127 óra című film inspirálta.

Túrázás közben azonban leesett egy szikláról és lábát törte. A válla is kiugrott, de azt 3-4 percen át tartó mozgatással sikerült visszatornázni a helyére.

Mivel a térségben nem volt térerő, és mobiltelefonját nem tudta használni, a sziklás terepen vánszorogva visszaindult gépkocsijához. Kulacsát esővízzel töltötte meg, két fehérjerudacska volt a hátizsákjában. GPS-készülékét követve nyolc kilométeren át vonszolta magát, mielőtt a mentőcsapat négy nappal a balesete után rátalált.

A bajba jutott férfit egy mentőhelikopter vette észre, miután Richards fényképezőgépének vakujával felhívta magára a figyelmet.

Richards ugyanabban a kanyonban járt szerencsétlenül, ahol Danny Boyle tavaly bemutatott, valós történeten alapuló hegymászós drámájának, a 127 órának a főszereplője. A film Aron Ralston történetét dolgozta fel, akinek 2003-ban egy hasonló túra során egyik karja beszorult egy elszabadult szikla és a kanyonfal közé. A hegymászó végül úgy szabadította ki magát, hogy késével levágta beszorult karját, majd saját lábán vánszorgott le a hegyről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik