Nagyvilág

Tragédia az Alpokban: 6 hegymászó holttestére leltek

Féltucat sportolóra találtak vasárnap reggel a francia Alpokban, egy kiskorú és három nő is az áldozatok között.

Hat hegymászó holttestére találtak rá vasárnap reggel 2700 méter magasan a francia Alpokban, a Villar d’Arene település fölötti Neige Cordier-csúcs közelében – közölte a városháza mentőszolgálata. Estére kiderült: három nő, egy kiskorú fiú és két férfi nem lavina áldozata lett.

Xavier Cret polgármester, aki maga is magashegyi vezető korábban elmondta, hogy a haláleset még szombaton történhetett. “Az áldozatokra két kötélcsoportban találtak rá. Az első feltételezés szerint hó- vagy kőomlás végezhetett velük”.

A holttesteket helikopterrel szállították az 5 kilométerrel távolabb fekvő faluba. Vasárnap estére kiderült: egy 16 éves fiú, két férfi, illetve három, 42 és 64 év közötti nő járt szerencsétlenül. A hegymászók nem lavina áldozatai lettek, hanem lezuhantak. A baleset okai egyelőre tisztázatlanok, az ügyben vizsgálat indult.

A hat holttestet egy brit alpinista találta meg, aki maga is ugyanazon az útvonalon haladt, a 3614 méter magas Neige Cordier csúcsra akart felmászni..

A hegymászók feltehetően szombaton kora reggel, tiszta időben indultak csákányokkal felszerelve, hegymászó ruhában, szöges bakancsban egy 2078 méter magasan fekvő menedékházból két kötélcsoportban – közölték. Az első csoport vélhetően 150-200 métert zuhant, és feltehetően elsodorta a második csoportot is. Erre az első vizsgálat során látott súrlódási nyomokból következtettek. A holtestekre 3000 méter magasan találtak rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik